Ad Code

Responsive Advertisement

မုန္႔ဖက္ထုပ္ ပူပူေႏြးေႏြး စားရေအာင္ ... by TTSweet

 
မုန္႕ဖက္ထုပ္ဆိုတာ ၿမန္မာၿပည္မွာေနတံုးက ညအခ်ိန္က်မွ မုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေလးဆို ေအာ္ၿပီး တစ္အိမ္တက္ဆင္း ေရာင္းတတ္ၾကတာပါ။ မုန္႕ဖက္ထုပ္က ဖက္နံ႔သင္းသင္းေလးကို အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဒီေရာက္ေတာ႔ မုန္႔ဖက္ထုပ္လည္း မစားရေတာ႔ၿပီ။ ၿမိဳ႔ထဲဖက္ထြက္ဖို႔ပ်င္းေတာ႔ ပင္နီစူးလားဘက္လဲ မေရာက္တာၾကာၿပီ။ ေရာက္ၿပန္ေတာ႔လည္း စားစရာေတြ မ်ိဳးစံုစားရင္းနဲ႔ မုန္႔ဖက္ထုပ္၀ယ္ဖို႕ကေမ႔ၿပီ။

ဒါနဲ႔ တစ္ခါတစ္ေလ အရမ္းစားခ်င္လာေတာ႔ သတိရတံုးေလး ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ပဲ လုပ္စားလိုက္ရသည္ း)

အုန္းသီး တစ္ၿခမ္းကို ကုန္ေအာင္ ၿခစ္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ဆိုင္ကေန ၿခစ္ၿပီးသား၀ယ္ရင္လဲရပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ မီးအေနေတာ္ထား၊ သၾကားမ်ားမ်ား နဲ႔ အုန္းသီးကို ယိုထိုးပါတယ္။ ယိုဆိုေပမဲ႔ ေရမပါအေၿခာက္ဆိုေတာ႔ အုန္းမွန္ကူလို ကြ်တ္ကြ်တ္ေလး ၿဖစ္ေနပါတယ္။ ေရပါရင္ မုန္႔အထဲထည္႔တဲ႕ေနရာမွာ မုန္႕ႏွစ္ေတြေရေပ်ာ္ၿပီး ထာပနာ မလံုမွာစိုးလို႕ ေၿခာက္ေၿခာက္ေလးလုပ္ထားရပါတယ္။

အုန္းယို ထာပနာ


အမွဳန္႔ထုတ္ေတြက ေတာ႕ စလံုးမွာ ေအာက္ထပ္က ဆိုင္ေလးေတြမွာ ၀ယ္မလား၊ NTUC မွာ ၀ယ္မလား အင္မတန္ေပါပါတယ္။

မုန္႔လံုးေရေပၚ လုပ္နည္းကားအတိုင္း ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔၄ဆ၊ ဆန္မွဳန္႔တစ္ဆ ေရနဲ႕နာေအာင္ေရာနယ္ၿပီး ခဏႏွပ္ထားပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာရြက္ေတြကို ပထမဆံုး ေပ်ာ႕သြားေအာင္ ေရနဲ႔ေပါင္းပါတယ္။ ၅မိနစ္ေလာက္ အဖံုးေလးပိတ္ၿပီးေပါင္းပါတယ္။ ေနာက္မိွဳ႔ဆို ငွက္ေပ်ာရြက္က မုန္႔ထုပ္ေနတံုး အထိမခံ အလြန္ကဲြလြယ္လို႕ပါ။
ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ၇လက္မ ပတ္လည္ေလးေတြ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ထားပါတယ္။မုန္႔ထုပ္တဲ႔အခါ ဖက္ခြာတဲ႔အခါမကပ္ေအာင္ ဖက္ကို ဆီနဲ႔ အရင္ သုတ္လိမ္းေပးထားပါတယ္။


မုန္႔နယ္ထားတာကေန လက္တစ္ဆုတ္စာေလာက္ အေနေတာ္ယူၿပီး လံုးၿပီး အလည္မွာ အေခါင္းေပါက္ေလးလုပ္ၿပီး
အုန္းယိုထည္႔ပါတယ္။ ခ်ိဳေအာင္ မုန္႔ေပၚကို ေပါက္မထြက္တဲ႔အထိ အုန္းယိုမ်ားမ်ား ထာပနာထည္႔ၿပီး မုန္႔နဲၿပန္ပိတ္ၿပီး ၿပန္လံုးပါတယ္။



ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ကေတာ႔ေလးလုပ္ပါတယ္။ ေအာက္ဆံုးကအခြ်န္ေလးကို မုန္႔၀င္ေအာင္ အရင္ၿဖည္႔ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ႔ မုန္႔ထာပနာၿပီးလုံးထားတာကို ကေတာ႕ထဲထည္႔ပါတယ္။ မုန္႕ကို ကေတာ႔ပံုသံုးေၿမွာင္႔ေလးၿဖစ္ေအာင္ အေပၚကေန လက္နဲ႔ အသာဖိေပးပါတယ္။ၿပီးေတာ႔ ပိုေနတဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္အနားေတြနဲ႔ ပံုမွာ ၿပထားတဲ႔အတိုင္း ၿပန္ပိတ္ၿပီး သြားၾကားထိုးတံေလးနဲ႔ အရြက္ေတြ ေၿပမသြားေအာင္အသာေလးထိုးၿပီး ေပါင္းမဲ႔ စကာထဲ စီထည္႔ပါတယ္။








ၿပီးရင္ ေအာက္က ေရခံအိုးထဲ ေရထည္႔ (အေပၚက မုန္႔ထုပ္ကို ေရမထိေအာင္ ဂရုစိုက္ထည္႔ပါ) အေပၚက မုန္႔ဖက္ထုပ္စကာ တင္၊ အဖံုးလံုေအာင္အုပ္ၿပီး ေပါင္းႏိူင္ပါၿပီ။ အဖံုးလံုရင္ နာရီ၀က္ေလာက္ေပါင္းရင္ က်က္ပါတယ္။ အဖံုးမလံုရင္ေတာ႔ ၄၅ မိနစ္ေလာက္ေပါင္းရပါတယ္။ ေပါင္းအိုးနဲ႔ေပါင္းရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ဒီလို ထမင္းေပါင္းအိုးက steam cooker ေလးေတြနဲ႔ ေပါင္းလဲ အလြန္ၿမန္ပါတယ္။






မုန္႔ဖက္ထုပ္ ဖက္နံ႕သင္းသင္း ပူပူေႏြးေႏြး စားလို႔ရပါၿပီရွင္။ အားေပးၾကပါဦး။




TTSweet Blogမွ ကူးယူေဖာ္ျပသည္

Post a Comment

0 Comments

Close Menu