Ad Code

Responsive Advertisement

ရွမ္းဟင္းထုတ္ ေမႊးေမႊးေလး ... by TTSweet

မဆြိတီတို႔ အိမ္ေအာက္ထပ္မွာ ေတာင္ၾကီးဖက္က အစ္မေတြ ေနတယ္။ သူတို႔အိမ္က ရွမ္းစာေတြခ်က္ရင္ လာပို႔ေလ႔ရွိတယ္။ မဆြိတီက ဆီတို႔ဟူးသိပ္ၾကိဳက္ေတာ႔ သူတို႔အိမ္ကေပးတဲ႔ ဆီတို႔ဟူးကေတာ႔ ဘယ္က၀ယ္တဲ႔ ဆီတို႔ဟူးနဲ႔မွမတူ ထူးၿခားေကာင္းမြန္လွတာကို သတိထားမိတယ္။ ခေလးေတြကလဲ စလံုးမွာေမြးေပမဲ႔ ရွမ္းစာေတြၾကိဳက္လို႔ ဆီတို႔ဟူးတို႔၊ ပဲပုပ္တို႔၊ ပဲငပိတို႕ဆိုတာ ရွမ္းၿပည္ကေန ႏွစ္စဥ္ ပံုးလိုက္ကို မွာရပါသတဲ႔။ ခေလးေတြေမြးၿပီး ၃-၄ႏွစ္ေလာက္ ရွမ္းၿပည္ ပို႔ထားေတာ႔ သူတို႔ေတြ ရွမ္းစာေတြနဲ႔ ရင္းႏွီးေနတာတဲ႔။ ဂ်ဴဂ်ဴေလးနဲ႔ ေဆာ႔ေဖာ္ သူငယ္ခ်င္းေတြပါ။

အဲဒီေန႔ကလည္း ရံုးကၿပန္ေရာက္ၿပီး အိမ္မွာ ဒညင္းသီးနဲ႔ ၀က္သား၊ ခ်ဥ္ေပါင္-မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ေတာ႔ လူကစားေသာက္ၿပီး ဗိုက္ေလးလို႔ ကြန္ၿပဴတာေရွ႔ အသာႏွပ္ေနတာ။ သမီးၾကီးေတာ္က ေအာက္ထပ္က လာပို႔ထားတာ၊ ရွမ္းဟင္းထုတ္တဲ႔ဆို ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ထုတ္ထားတဲ႔ အထုတ္ ခပ္ၾကီးၾကီး ၄-၅ထုတ္လာၿပၿပီး စားမလားတဲ႔ လာေမးတယ္။ ဗိုက္က ေလးေနေတာ႔ စိတ္က မ၀င္စားဘူး။ ေအာ္ လာပို႔သလား။ အမ်ားၾကီးပဲ အားနာစရာၾကီး။ မစားေသးဘူးလို႔ပဲ ၿပန္ေၿပာလိုက္တယ္။

ေနာက္ ညဥ္႔နက္လာေတာ႔ ဗိုက္ကဆာလာၿပီေလ။ ဒီေတာ႔ထံုးစံအတိုင္း ေရခဲေသတၱာေၿပးဖြင္႔တယ္။ ဘာရွိတံုးေပါ႔။ အဲသမွာ မီးဖိုေခ်ာင္ခံုေပၚတင္ထားတဲ႔ ဟင္းထုတ္ကိုေတြ႔လို႔ မိုက္ခရိုေ၀႕ထဲ အသာေႏႊးၿပီး ဖက္ကို ေၿဖလိုက္တာ .... ေအာင္မေလးဗ်ာ ေမႊးလိုက္တဲ႔ ရွမ္းဟင္းထုတ္။ တစ္ခါမွ ၿမင္လဲမၿမင္ဖူး၊ စားလဲမစားဖူးတဲ႔ ရွမ္းဟင္းထုတ္၊ တစ္ခါထဲကို ၾကိဳက္သြားေတာ႔တာပဲ။ သူက ၾကက္သြန္ၿမိတ္နံ႔နဲ႔ ငွက္ေပ်ာဖက္ဖက္နံ႔ေပါင္းၿပီး ေတာ္ေတာ္ကို ေမႊးတာပါကလား။ အရသာကလဲ ၿမန္မာ မုန္႔ဦးေႏွာက္လို ခပ္ဆိမ္႔ဆိမ္႔။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ -ငရုပ္သီးဆီခ်က္ေလးဆမ္းၿပီး စားရတာပါ။ အဲဒါၾကိဳက္လြန္းေတာ႔ ေနာက္ေန႕ရံုးသြားေတာ႔လဲ ရံုးမွာ ေန႔လည္စာ စားရေအာင္ပါ ထည္႔သြားလိုက္ေသးတယ္။







ထမင္းခ်ိဳင္႔ကို အဲသလို ထုတ္သြားတာပါခင္ဗ်ာ။


ၾကိဳက္မိၿပီဆိုေတာ႔ ေဒၚဆြိတီတို႔ မေနပါဘူးခင္ညာ။ ေနာက္ ၂ပတ္ေလာက္ၾကာေတာ႔ လက္တည္႔စမ္းပါေတာ႔တယ္။ သမီးၾကီးေတာ္ကလဲ ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္ေတာ႔ ညီအစ္မ၂ေယာက္တက္ညီလက္ညီေပါ႔။

ေစ်းက ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ကီလို၀က္၀ယ္၊ ငွက္ေပ်ာဖက္ ၁က်ပ္ဖိုး၀ယ္လာခဲ႔ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ စလံုးမွာေနရတာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သတ္လို႔ အဲဒီတစ္ခုေတာ႔ စိတ္ခ်မ္းသာရပါတယ္။ ၿမန္မာၿပည္မွာေတာင္ ငွက္ေပ်ာရြက္လိုခ်င္ ဘယ္မွာသြား၀ယ္ရမွန္းမသိတာ စလံုးမွာေတာ႔ မေလးဆိုင္ေလးေတြရွိေနေတာ႔ ငွက္ေပ်ာဖက္၊ ဒညင္းသီး၊ ပိႏၷဲသီးစိမ္း၊ ၿမင္းခြါရြက္၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ငွက္ေပ်ာဖူး၊ငွက္ေပ်ာအူ၊ ေဂြးသီး၊ ငရုပ္သီးမိုးေမွ်ာ္ေသးေသးေလးေတြကအစ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေစ်းေပါေပါနဲ႔ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ေတာသည္ေလးေတြေတြ႔ရင္ အာၿဗဲေၿခာက္တို႔ ငပိေကာင္တို႔ပါ ပါလိုက္ေသး။

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၄ပံုတစ္ပံုေလာက္ကို ပါးပါးလွီး၊ ဆန္မွဳန္႔ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၅ခြက္ေလာက္ကို ေရနဲ႔နယ္၊ ခေနာ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆီ တစ္ဇြန္း၊ ဆား သင္႔သလိုထည္႔ၿပီး ပထမ မုန္႔သားက်ေအာင္ နယ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ေရာၿပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကို ထုတ္လို႔ေကာင္းေအာင္မီးကင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကို အေက်ာေလးေတြ အတုိင္း ၁၀လက္မေလာက္စီၿဖတ္၊ ၂ထပ္ထပ္ၿပီး မုန္႔နယ္ထားတာကို ဇြန္း တစ္ေကာ္စာေလာက္ထည္႔ၿပီးထုတ္ပါတယ္။ သြားၾကားထိုးတံေလးနဲ႔ ပိတ္ၿပီး ပထမဆံုးတစ္ထုတ္ကို အေၿခအေနၾကည္႔ရေအာင္ အစမ္းေပါင္းပါတယ္။ မိိနစ္ ၂၀ေလာက္ၾကာေတာ႔ ၿဖည္ၾကည္႔ေတာ႔ ေမႊးေတာ႔ေမႊးပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ မုန္႔က မာဆတ္ဆတ္နဲ႔ မေကာင္းပါဘူး။ ၾကည္႔ရတာ လြယ္သလိုနဲ႔ တကယ္လုပ္ၾကည္႔ေတာ႔ နည္းေသခ်ာမသိရင္ မေကာင္းပါဘူးဗ်ာ။

ဒါနဲ႔ ေအာက္ထပ္က အစ္မကို အကူအညီေခၚရပါေတာ႔တယ္။ အစ္မက နယ္ထားတဲ႔ မုန္႔ကိုၾကည္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္နည္းတယ္။ ကီလို၀က္ အကုန္ထည္႔ရမတဲ႔။ အိမ္ကၾကီးေတာ္ေၿပာသလိုဆို ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အားမနာပါးမနာ ဒင္းၾကမ္းကို ထည္႔ရတာပါ။ ၿပီးေတာ႔ ဆီကိုလဲ ေနာက္ထပ္ စားပဲြဇြန္း ၄ဇြန္းထပ္တည္႔ပါတယ္။ ဆီနည္းလို႔ မုန္႔က မအိတာပါတဲ႔။

ၿပီးေတာ႔ သူကိုယ္တိုင္ပဲ ဟင္းထုတ္ကေလးေတြ ထုတ္ေပးသြားတာကို ဓာတ္ပံုရိုက္ထားလိုက္ပါတယ္။ ထုတ္ၿပီးေတာ႔ အေပၚက ငွက္ေပ်ာရြက္ေတြ စြန္းထြက္ေနတာကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ တိေအာင္ ညွပ္ခ်ေသးတယ္။ သူထုတ္တဲ႔ ဟင္းထုတ္ကေတာ႔ အိအိေလးနဲ႔ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းထုတ္ေပါင္းေတာ႔ နတ္တင္တယ္ဆိုၿပီး ေသးေသးေလး ၂ထုတ္ အဖို- အမဆိုၿပီး ေပါင္းတဲ႔အထဲ ညွပ္ထည္႔လိုက္ေသးတာ မွတ္မိတယ္။ ရိုးရာ အယူအဆအရ အဲလိုထည္႔မွ မုန္႔က မပ်က္ပဲ ေကာင္းပါသတဲ႔။

ရွမ္းဟင္းထုတ္အတြက္ ေနာက္ဆံုးမွတ္ထားတဲ႔ အတိုင္းအတာမ်ား ၿဖစ္ပါတယ္။ ၆ထုတ္-၇ထုတ္ေလာက္ရပါတယ္။ လုပ္နည္းကေတာ႔ အေပၚမွာ ေရးခဲ႔တဲ႔ အတိုင္းပါပဲခ်င္႔။
ဆန္မွဳန္႔ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၅ခြက္
ေရ တစ္ခြက္ခဲြ နီးပါး (အတိအက်ဆို ၁.၂၅ ခြက္)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ကီလို၀က္
ဆီ စားပဲြဇြန္း ၅ဇြန္း
ခေနာ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆားသင္႔သလို

အဲသလို ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို မဟားဒယား ထည္႔ရတာပါ။



ဖက္ကို မုန္႔ထည္႔ဖို႔ ခြက္ကေလးရေအာင္ အဲလိုေလး ကိုင္ရပါသတဲ႔။


ဖက္ကို ေခါက္ေတာ႔ ငွက္ေပ်ာဖက္က ကဲြထြက္တတ္တယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ၂ထပ္ထုတ္တာပါ။ ငွက္ေပ်ာရြက္ မီးကင္တာနဲရင္ ကဲြထြက္တတ္ပါတယ္။ ထပ္ၿဖည္႔ - ေရနဲ႔ ၿပဳတ္ရင္လဲရပါတယ္။ ေရပြက္ပြက္ဆူထဲ ၅မိနစ္ေလာက္ေတာ႔ ၿပဳတ္ပါ။




ထံုးစံအတိုင္း ထမင္းေပါင္းအိုး ေပါင္းေခ်ာင္ထဲ ထည္႔ေပါင္းလိုက္တာပဲ။ ၄၅မိနစ္ေလာက္ေတာ႔ ေပါင္းရပါတယ္။



သူက အသားမပါ ဘာမပါနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတာဆိုေတာ႔ သတ္သတ္လြတ္သမားမ်ားအတြက္လဲ သင္႔ေတာ္ပါတယ္။ ရွမ္းၿပည္မွာေတာ႔ ငါးတို႔၊ ၀က္သားတို႔နဲ႔လဲ ထုတ္ပါသတဲ႔။ စားၾကပါဦး။



TTSweet Blogမွ ကူးယူေဖာ္ျပသည္

Post a Comment

0 Comments

Close Menu