Ad Code

Responsive Advertisement

ယိုးဒယား ငါးဖယ္ေၾကာ္ ( Thai fish cake) by TTSweet


ယိုးဒယားဆိုင္မွာ စားတိုင္း စားေလ႔ရွိတာက အဲဒီ Thai fish cake ရယ္၊ တံု႔ယန္းဟင္းခ်ိဳ၊ ၾကက္သားေဘဆယ္၊ သေဘၤာသီးေထာင္း၊ ေနာက္ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္ေပါ႔။ Thai fish cake ကေတာ႔ ပထမဆံုးလာခ်ၿပီး appetizer အေနနဲ႔စားၾကတာ။ သူက အနံ႔အရသာက ၿမန္မာ ငါးဖယ္ေၾကာ္နဲ႔မတူပဲ အလြန္ေမႊးလြန္းတာေၾကာင္႔ တစ္ခုစားၿပီး ဘယ္ေတာ႔မွ မတင္းတိမ္၊ တစ္ခုၿပီးတစ္ခု စားမိေတာ႔တာပဲ။ ေနာက္သူက နဲနဲ အစပ္အရသာေလးလဲရွိတယ္။ ခုဒီမွာ ယိုးဒယားဆိုင္လဲ သြားမစားၿဖစ္ေတာ႔ အိမ္မွာပဲ ယိုးဒယားစာ စားခ်င္တာေလးေတြ ခ်က္စားေနတာ။

ဟိုေန႔က ဖလင္မန္တန္ေစ်းက ငါးအသားခ်ည္း၀ယ္လာတာနဲ႔ Thai fish cake ေလး စားခ်င္လာလို႔ လုပ္ၿဖစ္သြားတယ္။ ငါးဖယ္မရွိတာနဲ႔ ရွိတဲ႔ငါးနဲ႔ လုပ္ရတာပါ။ ငါးဖယ္နဲ႔ဆို ပိုခ်ိဳ ပိုေကာင္းမွာ ေပါ႔ဂ်ာ။

ပါ၀င္တဲ႔ ingredient ေတြကေတာ႔

ငါးအသားခ်ည္း ၃၀၀ ဂရမ္
ဆႏြင္းမွဳန္႔ အန္ည္းငယ္
ငရုုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္းတစ္၀က္ခန္႔
 ငရုပ္သီးစိမ္း ၃ေတာင္႔ခန္႔
ဂ်င္း လက္၂ဆစ္ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၅မႊာ
စပါးလင္ အၾကီးတစ္၀က္ (အေသး တစ္ေခ်ာင္းခန္႔) ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ ပါးပါးလွီးထားပါ။ အန္တီဆြိကေတာ႔ ေရွာက္ရြက္ မရွိတာနဲ႔ သံပုရာသီးကို ၿခစ္ေလးနဲ႔ ၿခစ္ၿပီး ထည္႔ပါတယ္။  (about 1 tea spoon)


သၾကား စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္
ငံၿပာရည္ စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္
ဟင္းခတ္မွဳန္႔   စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၂ေခ်ာင္းခန္႔   ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္ အနည္းငယ္  ပါးပါးလွီးထားပါ။
ပဲသီး ၃-၄ ေတာင္႔ခန္႔ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ငါးအသားေတြကို အေသးေလးေတြလွီးၿပီး ဆႏြင္းအနည္းငယ္နဲ႔ အတူၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ၾကိတ္လိုက္ပါတယ္။ ငါးဖယ္ၿခစ္ေလာက္အထိ texture ေလးၿဖစ္ေအာင္ ၾကိတ္ပါတယ္။ 


လိုအပ္တဲ႔ အေမႊးအၾကိဳင္ ingredient ေတြကိုလည္း ေထာင္းပါတယ္။ ပဲသီး၊ နံနံနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြကို ေတာ႔ ခ်န္ထားပါ။ သူတို႔ကို ေနာက္မွေရာထည္႔ပါမယ္။

 
ေထာင္းထားတဲ႔ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကို ေစာနက ငါးၾကိတ္ထားတာထဲ ထည္႔ ၾကိတ္ပါတယ္။ သၾကား၊ ငံၿပာရည္နဲ႔ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔လဲ ထည္႔ပါ။ ေနာက္ နံနံပင္နဲ႔ သံပုရာခြံအေမႊးကိုပါ ထည္႔ၾကိတ္ပါတယ္။ အားလံုးၾကိတ္ၿပီးမွ   ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ပဲသီးလွီးထားတာကိုေတာ႔  ဒီတိုင္းပဲထည္႔ေမႊပါတယ္။

အရသာသိရေအာင္ ပထမဆံုး ငါးဆုတ္ေသးေသးေလးကို ဆီထဲအရင္ထည္႔ေၾကာ္ၿပီး အရသာၿမည္းၾကည္႔ပါဦး။ လိုတာ ထပ္ထည္႔ေပါ႔ေနာ္။ ၿပီးမွ ငါးလက္တစ္ဆုတ္ေလာက္ကို အၿပားေလးေတြ လုပ္ၿပီး ဆီၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ငါးကို ဆုတ္တဲ႔ေနရာမွာ ဆီေလးကိုင္ၿပီးလုပ္ပါတယ္။ ေနာက္မိွဳ႔ဆို လက္မွာ ကပ္ေနတာ ခြါရခက္သဗ်။

ခ်ားလို႔ရၿပီ။ အဲေလ စားလို႔ရၿပီ ခင္ည။ အလြန္ အနံ႔အရသာႏွင္႔ၿပည္႔စံုေသာ ယိုးဒယားစတိုင္ ငါးၿခစ္ေၾကာ္ပါခင္ည။ နံနံပင္ပါထည္႔ၾကိတ္ထားေတာ႔ အနံ႔အရာသာက ေတာ္ေတာ္ကို ေမႊးၿပီး ေကာင္းပါတယ္။

 အန္တီဆြိအဲဒီေန႔က ထမင္းမစားပဲ အဲဒါခ်ည္း ထိုင္စားလိုက္ပါသဗ်ာ။ လိေမၼာ္ရည္ေလး ေသာက္လိုက္။ ငါးၿခစ္ေၾကာ္ေလးၿမည္းလိုက္ ....

(Thai red chilli paste ရွိရင္ေတာ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးမၾကိဳင္ေတြ သပ္သပ္ေထာင္းစရာမလိုပဲ အဲဒီ paste ရယ္၊ နံနံ၊ ပဲသီး၊ ငါးငံၿပာရည္၊ ငါးဖယ္ (သို႔) ငါးၿခစ္ ေရာနယ္ၿပီး ေၾကာ္ရံုပဲ။ သူ႔ တကယ္႔ recipe အစစ္က အဲဒီအတိုင္းပါပဲ။ အန္တီဆြိ ဒီမွာ ဘယ္မွာရွာ၀ယ္ရမွန္း မသိလို႔ ကိုယ္႔ဟာကို အစအဆံုး လုပ္ရတာပါ။  Thanks to Ma Thet, she remind me to add this.)
 

Post a Comment

0 Comments

Close Menu