Wednesday, July 29, 2015

က်န္းမာေရး ေကာင္းေစေသာ အျဖဴေရာင္အစာမ်ား


အျဖဴေရာင္ အစာေတြကို ေလွ်ာ့စား ပါလို႔ ေျပာလိုက္ ရင္ အခံြခၽြတ္ထားတဲ့ ဆန္ေတြ၊ ဂ်ံဳေတြနဲ႔ လုပ္ထား တဲ့ အစာေတြကို ဆိုလိုတာပါ။ အျဖဴေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခံြမာ အသီးေတြ မွာ ေရာဂါကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း (anti-oxidants)ေတြ မ်ားစြာ မပါဝင္ေပ မယ့္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုး တိုက္ခိုက္ ခံရႏိုင္ေျခနဲ႔ အျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းေတြ ရိွေၾကာင္း ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပ လိုက္ပါ တယ္။

မုန္လာဥ (Turnip)

ခြက္တစ္ဝက္စာ မုန္လာဥမွာ ၁၈ ကယ္လိုရီသာ ပါဝင္ေပမယ့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ Glucosinolates ျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

ပန္းေဂၚဖီ (Cauliflower)

ခ်က္ၿပီးသား ပန္းေဂၚဖီ တစ္ခြက္စာမွာ အ႐ိုးသန္စြမ္းဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ K ဟာ သင္ရဲ႕ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ (Onion)

Quercetin ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

မုန္လာဥျဖဴ (Radish)

ခြက္တစ္ဝက္စာ မုန္လာဥျဖဴမွာ ကိုးကယ္လုိရီသာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ (Garlic)

ေသြး ဖိအားေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္လည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းလည္း ရိွပါတယ္။

စိမ္းစားဥ (Parsnips)

အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ မတ္ပဲ တစ္ခြက္စာမွာ သင့္ရဲ႕ေန႔စဥ္အမွ်င္ဓာတ္ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ထက္ဝက္ခန္႔ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အသားဓာတ္ ၁၄ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။

 Credit to Mg Mandalay
--------------------------------------
Credit to ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.comFacebook Page Twitter Google+

0 comments:

Post a Comment