Monday, February 8, 2016

အစပ္မ်ား စားျခင္းဟာ ေစာေစာ ေသဖို႔ အခြင့္အလမ္း နည္းေစ

Lwin Pyin
အစပ္မ်ား စားျခင္းဟာ ေစာေစာ ေသဖို႔ အခြင့္အလမ္း နည္းေစ
---------
ေန႕စဥ္ အစပ္ အရသာ ရွိတဲ့ အစားအစာ ေတြစားသံုးသူေတြဟာ ေစာေစာေသဖို႔ အခြင့္အလမ္း နည္းတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေဆြးေႏြးထားပါတယ္။
သိပၸံပညာရွင္ေတြ ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ၾကတာကေတာ့ အစပ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ကင္ဆာ ၊ ႏွလံုးေရာဂါ နဲ႔ အသက္ ရႈျခင္းဆိုင္ရာ ျပသနာ ေတြေၾကာင့္ ေသႏိုင္ျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာပါပဲ။
အသက္ အရြယ္ အလယ္အလတ္ ရွိတဲ့ လူဦးေရ ၅၀၀,၀၀၀ ေယာက္ခန္႔ကို ေလ့လာခဲ့ရာမွာေတာ့ ေန႔စဥ္ (သို႔) ၂ ရက္ကို တစ္ခါ အစပ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြစားသံုးသူေတြဟာ အစပ္မစားတဲ့ သူေတြထက္ ပိုၿပီး သတ္မွတ္ခ်ိန္ထက္ ေစာစြာ ေသႏိုင္ေခ်နည္းတယ္ဆိုတာကို ထိုေလ့လာမႈက ျပသလိုက္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးေတြမွာပါတဲ့ Capsaicin ဆိုတဲ့ ဓါတုေဗဒ တစ္မ်ိဳးဟာ - အ၀လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ၊ အန္တီ ေအာက္ဆီးဒန္႔စ္ျဖစ္ေစျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႕ကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္ျခင္းစတဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြရွိေနပါတယ္။
ၿဗိတိန္ေဆး၀ါးဂ်ာနယ္မွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ထို သုေတသနဟာ တရုတ္လူဦးေရ ၅ သိန္းခန္႔ကို အေျခခံၿပီးေလ့လာထားတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ထို တရုတ္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အသက္အရြယ္ကေတာ့ အသက္ ၃၀ ကေန ၇၉ ႏွစ္ၾကားမွာ ရွိေနပါတယ္။ သူတို႔ဟာ ထို တရုတ္လူမ်ိဳး တစ္ေယာက္ခ်င္းစီကို ၇ ႏွစ္အၾကာမွာ သူတို႔ ရဲ႕ က်န္းမာေရး အေျခအေနနဲ႔ ၊ စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြအေၾကာင္းထပ္မံ ေမးျမန္းၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။ ထိုအခ်ိန္မွာ သူတို႔ထဲက ၂၀၂၂၄ ေယာက္ကေတာ့ ေသဆံုးသြားၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။
ေအာက္စ္ဖို႔ တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြ ၊ ဟားဗတ္ဒ္ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရးေက်ာင္းက သုေတသီေတြနဲ႔ ၊ တရုတ္ႏုိင္ငံက ေဆးပညာ သိပၸံ အကယ္ဒမီ ေက်ာင္းက သုေတသီမ်ားအားလံုးက ၊ တစ္ေန႔ကို တစ္ႀကိမ္ (သို႔ ) ၂ ရက္ကို တစ္ႀကိမ္ အစပ္စားသံုးခဲ့သူေတြဟာ တစ္ပတ္ကို တစ္ႀကိမ္ခန္႔သာ အစပ္စားသံုးသူေတြထက္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေစာၿပီး ေသႏိုင္ေခ်နည္းတယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
( Mario ) - သစ္ထူးလြင္
Ref : Dailymail

0 comments:

Post a Comment