Wednesday, March 9, 2016

လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္သည့္ အစာမ်ား

Healthy Life Journal
9 hrs
လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္သည့္ အစာမ်ား
လိပ္ေခါင္းစျဖစ္ေနခ်ိန္နဲ႔ လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္ေနခ်ိန္ေတြမွာ တခ်ဳိ႕အစာေတြက လိပ္ေခါင္း ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ နာက်င္မႈကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
 ျပဳျပင္ထားေသာ အစာမ်ား
တခ်ဳိ႕အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းအမ်ားစုပါတဲ့ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြက လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အဲဒီျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြထဲက ဓာတုပစၥည္းအမ်ားစုဟာ
ေရာင္ရမ္းမႈကို ပိုဆိုးေစၿပီး လိပ္ေခါင္းကို ပိုထိခိုက္ေစပါတယ္။
 ဆားကဲေသာ အစာမ်ား
ဆိုဒီယမ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားတာ ေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္ဆို တာ သင္ သိၿပီးျဖစ္မွာပါ။ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဆားကဲတဲ့ အစာေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဆားမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားလြန္းရင္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈ နဲ႔ ၀မ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေလပြေစတဲ့အတြက္ လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
 ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား
ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို မ်ားမ်ားစားရင္ ၀မ္း (မစင္) ပမာဏ ႀကီးေစတဲ့အတြက္ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနခ်ိန္ ၀မ္းသြားတဲ့အခါ မသက္မသာ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါ တယ္။
 ပူစပ္ေသာ အစာမ်ား
လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ပူစပ္တဲ့ အစာေတြကို မစားသင့္ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ ေသြးထြက္တဲ့ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ
ပူစပ္တဲ့ အစာေတြကို စားရင္ ပိုၿပီး ပူစပ္ပူေလာင္ေ၀ဒနာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
 မမွည့္ေသာ သစ္သီးမ်ား
မမွည့္တဲ့ သစ္သီး စားတာေၾကာင့္ လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ မမွည့္တဲ့ သစ္သီး (ဥပမာ ငွက္ေပ်ာသီး) စားတာေၾကာင့္ ၀မ္းပိုခ်ဳပ္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
 အရက္
လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္ေနခ်ိန္အတြင္း
အရက္ေသစာေတြကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ အရက္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ေစၿပီး
၀မ္းပိုခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ေသစာ ေသာက္စားရင္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းစနစ္ကို ထိခိုက္ေစၿပီး အူလႈပ္ရွားမႈကို ပိုခက္ခဲေစႏိုင္လို႔ပါ။
 ေကာ္ဖီ
အရက္ေသစာေတြလိုပဲ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္ရင္
ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈက လိပ္ေခါင္းျဖစ္ျဖစ္၊ မျဖစ္ျဖစ္ မေကာင္းတဲ့ အေျခအေနပါ။ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနခ်ိန္ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ားေသာက္ရင္
ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
လရိပ္ေမ ‪#‎HealthyLifeJournal‬
(Healthy Life ဂ်ာနယ္ အမွတ္ (၂၂) တြင္ ပါရွိသည့္
က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးကို အမ်ားျပည္သူ အက်ဳိးရွိေစရန္အတြက္ ျပန္လည္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္)

0 comments:

Post a Comment