University of California မွ ျပဳလုပ္ ခဲ့ေသာ ေလ့ လာမႈအရ ပဲစိစပ္ဆီ က စားအုန္း ဆီ၊ ဖရက္တို႔စ္ သၾကား၊ (ဆိုဒါႏွင့္ အသင့္စား အစာမ်ားတြင္ ေတြ႕ရ သည့္ သၾကား) တို႔ထက္ ပိုၿပီး အ၀ လြန္မႈကို ျဖစ္ေစသည္ဟု သိရသည္။ ေလ့လာမႈကို စမ္းသပ္ခန္းတြင္း ၾကြက္မ်ားတြင္ ျပဳလုပ္ ခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး၊ ပဲပိစပ္ဆီမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးေသာၾကြက္မ်ားက အျခား ဖရက္တို႔စ္သၾကား၊ စားသံုးဆီမ်ား ေသာ အစာစားသံုးေသာ ၾကြက္မ်ား ထက္ အ၀လြန္မႈႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ပိုျဖစ္ ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။
ပဲပိစပ္ဆီမ်ားေသာ အစာ အစားသည့္ ၾကြက္မ်ားက စားအုန္းဆီ မ်ားေသာ အစာစားသည့္ ၾကြက္မ်ားထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၂၅% ပိုတိုး ၿပီး၊ ဖရက္တို႔စ္ သၾကားစားေသာ ၾကြက္မ်ားထက္ ၉% ပိုတိုးေၾကာင္း သိရ သည္။ ထုိ႔ျပင္ ပဲပိစပ္ဆီက ၾကြက္မ်ား၏ခႏၶာကုိယ္တြင္း႐ွိ ဗီဇ ဆဲလ္မ်ားကို ေျပာင္းလဲေစၿပီး ေဆး မ်ား၏ အာနိသင္မ်ားႏွင့္ သဘာ၀ အဆိပ္အေတာက္မ်ား၏ အာနိသင္ မ်ားကို တုန္႔ျပန္မႈသည္ ေျပာင္းလဲ သြား ခဲ့ေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရသည္။
အကယ္၍ လူသားမ်ားႏွင့္ ၾကြက္မ်ား တုန္႔ျပန္မႈ တူညီပါက လူသားမ်ားတြင္လည္း ယင္းကဲ့သို႔ ျပႆနာမ်ားျဖစ္ လာႏိုင္ေၾကာင္း ေထာက္ျပခဲ့သည္။ ေလ့လာသူမ်ား က ၎တို႔အေနျဖင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာ ဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခေပၚသို႔ အစားအေသာက္၏ သက္ေရာက္မႈကို မေလ့လာေသးေၾကာင္း၊ အသီး အ႐ြက္ဆီမ်ား စားသံုးျခင္းက အ၀လြန္ျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳတို႔ႏွင့္ ဆက္စပ္ေန ေသာ္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ အ တြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ရႏိုင္ေသး ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ယခုေလ့ လာမႈအား PLOS ONE စာေစာင္၌ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
ဖိုးေသာၾကာ
Ref; ANI
Health Updates Journal
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+ မွ ျပန္လည္မွ်ေ၀သည္။
အဆင္ေျပပါေစ
က်ိဳကၡမီသား လင္းႏိုင္ဦး
0 Comments
You are welcome to share your ideas with us in comments! (မှတ်ချက်များပေးရာတွင် သင်၏အကြံဉာဏ်များကို ကျွနိုပ်တို့နှင့် မျှဝေရန် ကြိုဆိုပါသည်။)
Emoji