သံုးတဲ႔ spices ေလးေတြ
ဇီယာ (Cumin)
သစ္ဂ်ပိုးေခါကိ (cinnamon)
ကရေ၀းရြက္ (Indian bay leaves, Cinnamomum)
လူ ၈ေယာက္စာခန္႔ ၿပင္ဆင္ရန္
ကုလားပဲႏို႕ဆီတစ္ဗူးခဲြေလာက္ကို ညကတည္းက ေရစိမ္ထားပါတယ္။
မနက္မိုးလင္းေတာ႔ ကုလားပဲကို ႏူးအိေနေအာင္ၿပဳတ္ပါတယ္။
ၾကက္တစ္ေကာင္ ၀ယ္ၿပီး အတံုးခပ္ၾကီးၾကီး ဆိုင္မွာ တံုးခိုင္းပါတယ္။ ကုလားပဲအိုးထဲခ်ိဳေအာင္ ၾကက္ေၿခေထာက္ရိုးေတြလဲ ၀ယ္ခဲ႔ေသးတယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ႔ ၾကက္သားကို အရိုးေတြေရာအသားေတြေရာ ေရာရက္ ဆား၊ဆႏြင္း၊ သၾကား၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္၊ ဇီယာမွဳန္႔တို႔နဲ႕နယ္ၿပီး ဆားၿပား၀င္ေအာင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၁၀မႊာေလာက္၊ ဂ်င္း တစ္လက္မေလာက္၊ ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၂ဥေလာက္ကို ပါးပါးလွီး အားလံုးေထာင္းပါတယ္။ blender နဲ႔ၾကိတ္လဲရပါတယ္။
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္(cinnamon) ကရေ၀းရြက္၊ ဇီယာမွဳန္႔၊ အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႕ကို လဲ ဆီသတ္ဖို႔ အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါတယ္။
ေထာပတ္ (Ghee) နဲ႔ ဆီ ဇြန္းၾကီး ၂ဇြန္းေလာက္စီကိုလည္း အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါတယ္။ ေထာပတ္မရွိလဲ ဆီနဲ႔ခ်ည္းလည္းခ်က္လို႔ရပါတယ္။ စလံုးမွာေတာ႔ NTUC မွာ ေထာပတ္၀ယ္လို႔ရပါတယ္။
အာလူးအလံုးၾကီး ၃-၄လံုးေလာက္ကိုလည္း အခြံႏႊာ၊ အတံုးၾကီးၾကီး တံုးၿပီး ဆား၊ဆႏြင္းတို႔နဲ႔နယ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သားခ်က္ၿခင္း
မီးအေနေတာ္ေပၚ ဒယ္အိုး (သို႔) ဒန္အိုးတယ္ ဆီထည္႔ ဆီက်က္ရင္ အာလူးတံုးထားတာေတြ အရင္က်က္ေအာင္ထည္႔ေၾကာ္လိုက္ပါ။ အာလူးက ခ်က္ရင္ ၾကာလို႔ အဲလိုဆီထဲ ထည္႔ေၾကာ္လိုက္ရင္ အက်က္ အလြန္ၿမန္ပါတယ္။ အာလူးအေပၚအေရခြံတင္းၿပီး က်က္သြားရင္ အသာ ၿပန္ေကာ္ထားပါတယ္။
ခုနက ဆီအက်န္ထဲကို ေထာပတ္ထပ္ထည္႕ ဆီက်က္ရင္ ခုနက ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ အနီေထာင္းထားတာ အရင္ထည္႕ ၊ က်က္ခါနီးရင္ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္၊ ကုလားေ၀းရြက္၊ ဇီယာမွဳန္႔ တို႕ကိုထည္႔ေမႊးလာၿပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ တစ္ဇြန္ေလာက္ခပ္ေမႊေပး၊ ၾကက္သားထည္႔ၿပီး မကပ္ေအာင္ထပ္ေမႊေပးၿပီး ၾကက္သားကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သားအေတာ္ေမႊးၿပီဆို ေရနဲနဲခပ္ၿပီး အဖံုးလံုေအာင္အုပ္၊ ၾကက္သားနပ္ခါနီးရင္ အာလူးထည္႔ၿပီး ၾကက္သားေရာ အာလူးေရာနပ္သည္အထိတည္ပါ။
ကုလားပဲဟင္းခ်က္ၿခင္း
ခုနကကုလားပဲကို ၾကက္သားနဲ႔ေရာရင္ ဆီေတြ စုတ္ၿပီး ဆီေပ်ာက္လို႔ ဟင္းက ၾကည္႔မေကာင္းလို႔ ေရာမခ်က္ပါ။ ကုလားပဲကိုလည္း ခုနက ၾကက္သားဆီသတ္နည္းအတိုင္း ေမႊးေနအာင္ဆီသတ္၊ ဟင္းခ်ိဳေအာင္ ၾကက္သားဟင္းထဲက ၾကက္ေၿခေထာက္ရိုးနဲ႔ အရိုးအခ်ိဳ႕ကို ကုလားပဲအိုးထဲေၿပာင္းထည္႔ၿပီး အခ်ိဳရည္ထြက္တဲ႔ အထိတည္ပါတယ္။ အရည္အပ်စ္အက်ဲကေတာ႔ ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ ခ်က္ပါ။
အခ်ဥ္
အခ်ဥ္အတြက္ေတာ႔ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပူတီနာရြက္၊ငရုပ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္၊ ဆားတို႕နဲ႔ နယ္ပါတယ္။
ပလာတာ
ပလာတာကေတာ႔ NTUC ကေန Ready made အထုတ္ၾကီးတစ္ထုတ္၀ယ္ၿပီး Non-sticker ဒယ္အိုးနဲ႔ ဆီပါေလကာထည္႔ မီးေအးေအးနဲ႔ တစ္ခ်ပ္ခ်င္းေၾကာ္ပါတယ္။ တစ္ထုတ္ကို အခု၃၀ ပါပါတယ္။
အဲလိုစားဖို႔ အဆင္သင္႔ၿဖစ္ၿပီ ... အနီးကပ္ၾကည္႔ခ်င္ရင္ ... ရဲရဲၾကီးသာႏွိပ္လိုက္ပါ ... ပံုေတြကို။
0 Comments
You are welcome to share your ideas with us in comments! (မှတ်ချက်များပေးရာတွင် သင်၏အကြံဉာဏ်များကို ကျွနိုပ်တို့နှင့် မျှဝေရန် ကြိုဆိုပါသည်။)
Emoji