Sunday, January 17, 2016

ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္တဲ့ အစားအစာ (၇)မ်ိဳး


ေရခဲေသတၱာဆိုတာ အစားအစာေတြကို လတ္ဆတ္ေစဖို ့၊ မပုပ္မသိုးေစဘဲ တာရွည္ခံဖို
့၊ က်မၼာေရးနဲ ့ ညီညြတ္ေစဖို ့ဆိုျပီး အပူ ခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်၍
အေအးခံ သိမ္းဆည္း ထားတဲ့ ေနရာေလးျဖစ္တာမို ့ ဇိမ္ခံပစၥည္း မဟုတ္ဘဲ၊
အိမ္တစ္အိမ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္ပစၥည္း တစ္ခုေလးဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ သက္မဲ့ အတြင္းေရးမွဴး (လက္ေထာက္)ဆိုလဲ မမွားပါဘူး။ သို
့ေသာ္ သဘာ၀ နဲ ့ဆန္ ့က်င္ျပီး အပူခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်ကာ အေအးခံေပး ထားတာျဖစ္လို
့၊ အစားအစာ (အားလံုး) ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထဲ့သိမ္းလို ့ မရနိုင္ပါဘူး။
အခ်ိဳ ့အစားအစာေတြကို ေအးခဲ ထားလိုက္တဲ့အခါ မူလအနံ ့အရသာကို
ပ်က္ျပယ္ သြားေစတဲ့အျပင္၊ အခ်ိန္မ တိုင္ခင္
ပုပ္သိုးႏြမ္းအိ သြားေစတတ္ပါတယ္။

(၁) အာလူး။
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မၾကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ ့တဲ့ေနရာနဲ
့သဘာ၀အခန္းအပူခ်ိန္ကိုသာ ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္ ၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲ
ထည့္လိုက္တဲ့အခါ၊ သူ ့ရဲ ့မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္
ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္နဲ ့မနူးအိလာေတာ့ဘဲ၊ စားတဲ့အခါမွာ
မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္သန္းေနရင္
(လံုး၀)မ၀ယ္ပါနဲ ့။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို ့ပါ။ (ထို ့နည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊
ကန္စြန္းဥေတြကိုလဲ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္ ပါဘူး)

(၂) ၾကက္သြန္နီ။
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ထဲမွာ သာထားေပးရပါမယ္။
ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို ့အတြက္ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြက
အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေနာက္ထပ္အေရးၾကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြ နဲ ့
အာလူးေတြကို တူတူေရာ မထားသင့္ ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့
သဘာ၀ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ရနံ ့ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္လို ့ပါ။ ဒါ့ျပင္
ၾကက္သြန္နဲ ့အာလူး မ်ားအားလံုး တခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။
(ၾကက္သြန္နီေတြကို တေန ့တာခ်က္ျပဳတ္ဖို ့အတြက္ လိုအပ္သေလာက္ သာ
အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာ ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန ့မွ
သံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစျပီး ေအာ့အန္ ေစနိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို
ျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာျပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ၾကက္သြန္နီေတြကို
အပူေပးဆီသတ္၍ အေအးခံျပီး ေနာက္ ဗူးထဲမွာေရလံုေအာင္ဖံုးျပီးမွသာ
ေရခဲေသတၱာထဲ ထဲ့သိမ္းေပးပါ။ ဗူးေလလံုဖို ့အေရးၾကီပါတယ္။ ေလမလံုပါက ေရခဲ
ေသတၱာ တခုလံုးအနံ ့ဆိုးထြက္ျပီး၊ အထဲရွိ တျခားပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို အနံ
့ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈမရွိေစေတာ့ပါဘူး)

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ။
ၾကက္သြန္အျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္နီေတြလိုဘဲ၊ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္
အိတ္ေတြထဲထဲ့ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထား သင့္ပါတယ္။

(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး။
အိမ္ရွင္မတိုင္းလိုိလို က ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားမွ
ၾကာၾကာခံတယ္လို ့ထင္မွတ္မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက
ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ ့အနံ ့အရသာေတြ (အားလံုး)ပ်က္ယြင္းသြားေစလို
့အင္မတန္မွားယြင္းတဲ့ အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲေလလံုေအာင္ထဲ့၍
ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါ မယ္။ (အကယ္၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို
ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္၊ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ)

(၅) ဌက္ေပ်ာသီး။
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊဌက္ေပ်ာ စတဲ့ ဌက္ေပ်ာသီး
ဘယ္အမ်ိဳး အစားေတြကိုမဆို ေရခဲေသတၱာထဲ (လံုး၀) သိမ္းမထားသင့္ပါ ဘူး။
အဲဒီလို သိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ၊ မၾကာမီအတြင္းမွာပင္
ဌက္ေပ်ာသီးကို အေအးရိုက္္၍ ဌက္ေပ်ာခြံေတြမည္းတက္လာျပီး၊ အနံ ့အရသာ၊
က်မၼာေရးဂုဏ္သတၱိေတြ အားလံုးဓာတ္ျပယ္သြားေစပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာသီးရဲ
့သေဘာတရားက မၾကာခဏထိကိုင္ မိတဲ့အခါ အပူေလာင္ျပီး ေပ်ာ့လာတတ္တာမို ့၊
ဌက္ေပ်ာ္သီးအခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ၾကိဳးခြခ်ည္ျပီး တိုင္မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။
ဌက္ေပ်ာသီးရဲ ့အညွာကို ပလပ္စတစ္အစနဲ ့ တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္
၄-ရက္(သို ့)၅-ရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ (ဌက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ
အမည္းအစက္အေျပာက္ပါတဲ့ အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာရင့္မွည့္လာတာမို ့
အရသာပို ေကာင္းျပီး ေဆးစြမ္းပိုထက္ပါတယ္)

(၆) သခြားသီး။
သခြားသီးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းထားလို ့ေတာ့ရပါတယ္ ဒါေပမယ့္
လွီးလက္စသခြားသီး အပိုင္းအစကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမိတဲ့အခါမွာ
ထင္သေလာက္တာရွည္ မခံေတာ့ပါဘူး။ သခြားသီး တစ္လံုးကို တစ္ခါထည္းကုန္ေအာင္
မသံုးျဖစ္ေသးပါက ထက္ျခမ္းမခြဲပါႏွင့္။ ခါးလယ္ကျဖစ္ေစ၊
သင့္ေတာ္ရာေနရာကျဖစ္ေစ လိုသေလာက္ဓားနဲ ့ျဖတ္ေတာက္ပါ။ က်န္တဲ့အပိုင္းကို
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္သံုးႏိုင္ဖို ့အတြက္ ေရအနည္းငယ္ထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ
ဓားနဲ ့ျဖတ္ျပီးတဲ့အပိုင္းကို ေအာက္ ကထား၍ ေထာင္ထားေပးပါ။
အံ့ၾသဖြယ္ေကာငး္ေလာက္ေအာင္ တာရွည္ခံပါတယ္။

(၇) သံပုရာသီး။
ရက္ၾကာရွည္စြာ သံပုရာသီးေတြ မပုပ္ေအာင္ ထားလို ့ရပါတယ္။
ပန္းကန္ျပား ပက္ပက္ထဲမွာ သံပုရာသီးမ်ားကိုထဲ့ျပီး ဖန္ခြက္နဲ ့ အုပ္ထားပါ။
အသီးေတြကို အသံုးမလိုခင္ ဖန္ခြက္ကို(လံုး၀)မဖြင့္ပါနဲ ့။ ဖြင့္မိတဲ့အခါ
သံပုရာသီးမ်ားကို ေလသလပ္သြားတာ ေၾကာင့္ ပုပ္သြားတတ္ပါတယ္။

(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.comFacebook PageTwitter Google+

0 comments:

Post a Comment